”Akcja cukier” 2001

Dnia 22 października br. członkowie Koła Naukowego „Skruber”, postanowili zgłębić tajniki produkcji słodkiego, białego proszku zwanego potocznie „cukrem”.

Aby urzeczywistnić nasze marzenia zwołaliśmy walne zgromadzenie członków koła i w tajnym głosowaniu wybór padł na  Cukrownię „WRÓBLIN” S.A. w Lewinie Brzeskim. Okazało się, że jeden z naszych kolegów jest mieszkańcem tej uroczej miejscowości, co znacznie ułatwiło nam dotarcie do źródeł, tak przez nas poszukiwanych. Dzień 24 października, godzinę 9.00, wybraliśmy na rozpoczęcie naszej akcji. Pozostało tylko zsynchronizować zegarki.

W końcu nadszedł tak długo oczekiwany dzień wyjazdu. Na dworcu stawili się wszyscy w pełnej gotowości. Przed wejściem do cukrowni, gdzie wykonaliśmy też kilka fotek do kroniki koła naszego (dla potomnych), przywitała nas pani, która jest Głównym Technologiem Produkcji. Była ona naszym przewodnikiem i w wyczerpujący sposób opowiedziała nam jak z buraka cukrowego otrzymać pożądany produkt, w tym przypadku cukier – „Co prawda buraki cukrowe w tym roku są wyjątkowo kruche i źle się je przerabia...” (Gł. Tech. Produkcji – red.), ale cukier nie ucierpiał na jakości i smakował przednio, o czym przekonaliśmy się na własnym podniebieniu w pobliskiej kafejce.

Tradycje cukrowni sięgają do odległej przeszłości. Została założona jeszcze w XIX wieku. W części sterowana komputerowo technologia mieści się więc w bardzo starych pomieszczeniach. Można więc odnieść wrażenie, że cała produkcja przeniosła się do odległych czasów.

Jednak, to co najbardziej utkwiło w naszej pamięci, to zapachy towarzyszące produkcji cukru, o czym przekonać się może każdy niedowiarek podczas przejazdu pociągiem na trasie Opole-Wrocław. Jeżeli ktoś już uwierzył proponujemy pokonywać tą trasę „pośpiechem”  (także w podczas wycieczek krajoznawczych). Pomimo tych drobnych niedogodności środowiskowych uważamy naszą akcję „CUKIER” za bardzo udaną.

TERAZ WIEMY CZYM SŁODZIMY !

SKN "Skruber"